Sretan 20. rođendan!

Dragi čitatelji,

u rukama držite (ili čitate s ekrana) 100. broj časopisa Matematika i škola. Punih dvadeset godina je iza nas: s ponosom se možemo osvrnuti i reći da je u MiŠ-u do ovog broja objavljeno više od 1300 priloga vezanih uz nastavu matematike i matematiku. Obljetnicu smo nedavno svečano proslavili na stručnom skupu u Šibeniku, okruženi onima kojima je časopis i namijenjen: učiteljima i nastavnicima matematike. Učitelji i nastavnici matematike nisu samo naši čitatelji, oni su i autori radova i njihove potrebe su duboko utkane u bit postojanja MiŠ-a.  Od prvog je broja prof. Branimir Dakić, pokretač i glavni urednik MiŠ-a, imao ideju oformiti časopis koji će biti  namijenjen upravo učiteljima i nastavnicima matematike, s temama koje se tiču problematike i kreativnih ideja iz razreda. Kao dugogodišnji gimnazijski profesor, on je znao što kolegama iz prakse treba i što bi moglo oplemeniti njihovu nastavu. Sjećam se da sam tada, kada je izašao prvi broj, bila nastavnik početnik i oduševio me drukčiji pristup u tom novom časopisu: bilo je matematike, bilo je metodike, bilo je situacija iz razreda, bilo je humora, bilo je fotografija i bio je panoptikum – u boji. U svakom slučaju, pravo osvježenje i vrlo korisna stvar za sve koji rade u razredu. Trudimo se da i danas budemo na tragu tih ideja.

Profesor Dakić je i dalje vrlo aktivan član uredništva, a njegovo iskustvo i intuicija za zanimljive matematičke priče su neprocjenjivi. Moram priznati da je lijepo biti dijelom našeg vrlo skladnog uredništva. Vjerujem da jedan dio uspjeha i dugovječnosti MiŠ-a leži i u tom skladu. Tu je i velika podrška izdavačke kuće Element te naše nezaobilazne tehničke urednice Sandre Gračan kroz čije je ruke prošao doslovce svaki tekst od prvog do stotog broja, kao i većina korespondencije s autorima i recenzentima. U osvrtu na proteklih 20 godina prisjećamo se i dragih urednika koji više nisu s nama, prof. dr. sc. Margite Pavleković i prof. dr. sc. Zdravka Kurnika. No, oni su s nama jer se njihovi tekstovi i dalje mnogo čitaju.

Osim MiŠ-eve obljetnice, ove godine bilježimo i 60. godišnjicu matematičkih natjecanja u Hrvatskoj te 10. godišnjicu državne mature. Matematička natjecanja  najstarija su hrvatska učenička natjecanja. U ovom broju Željko Hanjš donosi osvrt na Državno natjecanje iz matematike. Također, o maturi u ovom broju MiŠ-a pišu ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, a donosimo i osvrt iz kuta srednjoškolskog nastavnika, sveučilišnog profesora te savjetnika.

U ovom broju donosimo još tekstova prikladnih za kraj školske godine. Tako kolega Predrag Novaković u svom članku potiče na drukčije promišljanje o ocjenjivanju, a kolega Šime Šuljić kroz vlastito iskustvo anketiranja učenika ukazuje na važnost mišljenja učenika o kvaliteti nastave. U Panoptikumu pogledajte fotografije sa zanimljive izložbe o promatranju izvezenih motiva na podravskom stolnjaku, gledano kroz ”matematičke” naočale.

Želim vam svima ugodne ljetne praznike. Odmorite se i napunite  baterije.

 

Srdačno,

Dubravka Glasnović Gracin

(Uvodnik MiŠ-a broj 100)

Vicko


Nema komentara.

Komentiraj: