Predaja štafetne/uredničke palice

Drage čitateljice i dragi čitatelji,

Časopis Matematika i škola izlazi bez prestanka već više od dva desetljeća, upravo ulazimo u 23. godinu izlaženja. Sjećam se predstavljanja prvog broja tada novog časopisa Matematika i škola. Časopis je na Stručnom skupu nastavnika matematike u Rovinju 1999. godine predstavio idejni začetnik MiŠ-a prof. Branimir Dakić koji je punih 15 godina bio i glavni urednik. U proteklih sedam godina, koliko sam obnašala ulogu glavne urednice, trudila sam se nastaviti stvarati ozračje kako ga je zamislio prvi urednik. I u tom periodu susrela sam se s mnogim zanimljivim matematičkim, metodičkim i stručnim temama vezanima za nastavu matematike na svim razinama. Posljednje dvije godine bile su posebno izazovne zbog pandemije i potresa, ali naši autori i čitatelji suradnici čak su i te teme uspjeli povezati s matematikom. 

Trendovi u izvođenju nastave se mijenjaju pa će i MiŠ dalje nastaviti u sinergiji starih i novih članova uredništva. Naime, od ove je školske godine osvježeno uredništvo u koje su ušli novi članovi: Mea Bombardelli, Antonija Capan, Maja Đerek i Ivan Marinović  koje pozdravljam i želim im dobrodošlicu. Također, pozdravljam i od ovog broja novu glavnu urednicu MiŠ-a, prof. dr. sc. Sanju Varošanec, koja je članica uredništva od prvog broja časopisa i uvijek je svojim radom, tekstovima i recenzijama doprinosila kvaliteti MiŠ-a. Naš MiŠ ide dalje naprijed i želim mu još mnogo novih brojeva, zanimljivih priloga, fotografija i tekstova, a vama, dragi čitatelji, kao i vašim učenicima puno uspjeha i zdravlja u novoj školskoj godini!

Srdačno,

Dubravka Glasnović Gracin

 


Drage čitateljice i dragi čitatelji,

Kao što ste već pročitali, u godini u kojoj i MiŠ i Google slave 23. rođendan, uredništvo je MiŠ-a doživjelo promjene, ali osnovni je zadatak i dalje ostao nepromijenjen: pružati nova i obnavljati postojeća znanja o raznim matematičkim temama, promicati uspješnost izvođenja nastave matematike implementacijom raznovrsnih strategija koje nastavnici matematike dijele putem ovog časopisa i informirati čitatelje o aktualnostima u i oko nastave matematike.

Tako u ovom broju MiŠ-a pročitajte prvi u seriji članaka profesorica A. Čižmešije i S. Stilinović o tome kako u nastavi svrhovito koristiti geometrijske pločice. Geometrijske su pločice, uz geo-ploču, Cuisenairove štapiće, dekadske kockice i algebarske ploče jedno od danas u svijetu najpoznatijih matematičkih učila. Matematika jest apstraktna znanost, ali matematičko podučavanje mora krenuti od konkretnih modela i učila s pomoću kojih se izgrađuju i razvijaju apstraktni koncepti. U članku je, osim teorijske pozadine upotrebe ovih i sličnih učila prikazan niz aktivnosti u kojima učenici eksperimentom i međusobnom komunikacijom rješavaju pojedini problem.

Ove godine prva generacija učenika gimnazija i četverogodišnjih strukovnih škola završava srednjoškolsko obrazovanje po Nacionalnom kurikulu. Stoga je prirodno da će se i ispit državne mature prilagoditi toj činjenici pa u ovom broju pročitajte ukratko o promjenama u državnoj maturi. I još je jedan članak vezan za vanjsko vrednovanje. Prije godinu dana tadašnja je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja najavila uvođenje nacionalnih ispita u 5. i 8. razredima osnovnih škola. Kako se to izvodi u susjednoj nam Sloveniji, koji su matematički zadatci najbolje riješeni, a koji su zadali najviše problema učenicima saznajemo u članku A. Prosen.

Naučiti procjenjivati površinu možemo samo praktičnom primjenom. Opis jednog takvog sata donosi nam Ž. Kraljić. A jednom bitno drukčijem satu prisustvovali su učenici Srednje škole I. Meštrovića iz Drniša, koji su iskoristivši prednosti on-line nastave imali sat u Muzeju astronautike u Moskvi.

Osim s pomoću znamenaka brojeve još prikazujemo točkicama, kockicama tvoreći tzv. figurativne brojeve. A u članku Geometrijski uzorci u skupu prirodnih brojeva saznajemo o još jednom načinu prikaza brojeva koji generira neuobičajene motive.

Tijekom posljednje godine i pol života uz pandemiju, neki su nazivi kao što su eksponencijalna ovisnost, val, maksimalne vrijednosti i slično postali bliski širokoj populaciji. U pozadini predviđanja o daljnjem tijeku pandemije kriju se razni matematički modeli, a neke osnovne povezuje s aktualnom situacijom P. Novaković u svojem članku Početak i prvi val pandemije COVID-19.

Profesorica F. M. Brueckler ponovno nas vodi u potragu za početcima matematičkih pojmova. Ovaj put otkriva nam ranu povijest negativnih brojeva. I na kraju imamo i osvrt na knjigu (u 3 sveska) Matematika naša svagdašnja koja sadrži mnoštvo informacija o i oko matematike i koja na pristupačan način čitatelju približava razne matematičke ideje. Konačno, cijeli je sadržaj MiŠ-a umotan u panoptikum koji je ovaj put posvećen nakitu s matematičkim motivima.

Pozivamo vas da i dalje šaljete svoje priloge za MiŠ, bilo da se radi o matematičkim sadržajima bilo o vašim iskustvima u nastavi matematike.

Pred nama je još jedna izazovna školska godina u kojoj ćemo i dalje "plesati" s epidemijom. Stoga vama i vašim učenicima želimo puno zdravlja i uspjeha u školskoj godini 2021./2022.

Srdačno,

Sanja Varošanec
(Uvodnik MiŠ-a 111)

Nema komentara.

Komentiraj: