Ponešto za svakoga...

Drage čitateljice i dragi čitatelji,

U rukama držite broj MiŠ-a čije nas unutarnje i vanjske korice uvode u čaroliju zimskih dana i predstojećih blagdana. Vjerujem da će i u ovom broju svatko naći ponešto za sebe. 

U prvom nas članku autorice Milena Sošić i Karmen Rabar upoznaju s pojmovima kao što su zlatni omjer, Fibonaccijevi i Lukasovi brojevi, zlatna i Fibonaccijeva spirala. Radi se o vrlo širokoj temi koja je neiscrpan izvor ideja za raznolike projekte u nastavi. I članak Sanje Sruk o nestandardnom pristupu kompleksnim brojevima poticaj je za osmišljavanje novih aktivnosti u obradi ove nastavne teme. 

Donosimo vam i opise nekoliko ostvarenih nastavnih aktivnosti. Tako iz pera Diane Cindrić saznajemo kako je osmislila i provela nastavni sat vezan za izvođenje formule za opseg kruga. U osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić iz Sv. Jurja na Bregu, u organizaciji Željka Kraljića opet se odvijala suradnička nastava, ovaj put s učenicima III. osnovne škole iz Čakovca i njihovom učiteljicom Ksenijom Gačal. Tema je bila izračunavanje površine likova. Ljubica Baćić Đuračković vodi nas u svijet pomalo zaboravljenih slavonskih šokačkih "peškira", prikazuje nam matematičke pojmove koji se kriju u tim tradicionalnim predmetima te kako s pomoću poznavanja matematičkih pojmova učenici osmišljavaju nove ornamente. Izet Kalaba nam donosi svoja promišljanja o odgojnom aspektu nastave i matematičkom doživljaju pričama iz svojeg dugogodišnjeg radnog iskustva. Ovakvi prilozi čine dragocjeni dio našeg časopisa jer daju uvid u raznolike aktivnosti koje nastavnici matematike provode u svojim školama te potiču čitatelje da i u svojoj nastavnoj praksi organiziraju i provedu slične aktivnosti. Pozivamo i druge čitatelje da podijele s nama svoja iskustva iz razreda.

Srednje stranice časopisa sadrže niz fotografija kojima smo pokušali prenijeti dašak atmosfere koja je vladala na Matematičkom uličnom festivalu. Naime, 29. listopada 2022. na četiri zagrebačka trga pod vodstvom Tanje Soucie i u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva održan je niz interaktivnih aktivnosti kojima je cilj bio popularizacija matematike. Nešto formalnija događanja iz matematičkog života opisuje Ana Ostojić u članku o matematičkim natjecanjima koja se održavaju u Hrvatskoj tijekom školske godine.  U istom članku navodimo i popis učenika osnovnih škola koji su sudjelovali na državnom natjecanju u svibnju 2022., dok je sličan popis za srednje škole već objavljen u Matematičko-fizičkom listu broj 289.

Iz pera Tee Kranjec i Ivana Ćorića, članova udruge Mladi nadareni matematičari "Marin Getaldić"" stiže članak u kojem sustavno opisuju trenutke koji rješavatelja zadatka usmjeravaju prema ideji da se postavljeni problem pokuša riješiti s pomoću sličnosti. Franka M. Brueckler nastavlja seriju članaka o Matematici i putovanjima. Ovaj put nam opisuje ideje na kojima se zasniva sustav GPS-a. 

Ušuškajte se u toplu dekicu i uživajte u čitanju MiŠ-a, a u svoje i u ime uredništva želim vam sretan Božić i uspješnu novu 2023. godinu!

Srdačno,
Sanja Varošanec

(Uvodnik MiŠ-a, broj 117)


Nema komentara.

Komentiraj: